Tüm yapıların içerisinde yer alan perde, mobilya, masa gibi eşyalar çabuk alevlenebilen eşyalardır. Üstelik yangın çıkması için ufak bir ihmal yeterlidir. Genellikle elektrik kontağı, doğrudan cama yansıyan güneş ışınları, ısıtıcı, soba gibi nedenlerden dolayı yangın çıkmaktadır. Antalya bölgesi senenin büyük bir döneminde güneş ışınlarını doğrudan aldığı için yangın ihtimali yüksek şehirler arasındadır. Dolayısıyla Antalya’da yangın yalıtımı yaptırmak oldukça önemlidir.
Antalya İzolasyon Hizmetleri
Antalya'nın dilediğiniz ilçesinde ses, yangın, ısı ve çatı yalıtım hizmetleri için anında bize ulaşın. Starbor borlu yalıtım Antalya şubesi.
Yangın yalıtımının iki yöntemi bulunmaktadır. Bunlar pasif ve aktif olarak ayrılırlar. Ancak buradaki pasif ve aktif yalıtım aynı anda yapılarak bir bütün sağlanmalıdır. Kısacası yapıları yangına karşı korumak için pasif ve aktif yalıtım yöntemlerinin her iki de yapılmalıdır.
Yangın Yalıtımı Nedir?
Yazımızın girişinde de bahsettiğimiz üzere Antalya bölgesi yangın bakımından dezavantajlı bir bölgedir. Dolayısıyla içerisinde barınılan her bir yapı yangın yalıtımı konusunda donanımlı olmalıdır. Yangının oluşması için yapının içerisinde herhangi bir yanıcı malzemenin bulunması ve oksijenin yer alması yeterlidir. Bu yüzden yangın ihtimali yaşamak aslında yüksek bir orandır.
Yangın sırasında yayılan ısı ve duman, mal ve can kayıplarına yol açabilir. Bu durumu en az hasarla atlatmak için yangının yayılmasını engellemek ve komşu yapılara yayılmamasını sağlamaktır. Yangın süreci içerisinde binanın güvenli bir şekilde tahliye edilmesine olanak sağlanmalıdır. Kısacası yangın yalıtımı; “can ve mal güvenliğini” sağlamaya yarayan yapısal önlemlerdir.
Yangın yalıtımı insanları, binaları ve diğer yapıları yangından korumak için kullanılan bir yalıtım türüdür. Yangın yalıtımı birçok farklı bina türünde bulunabilir. Bir binanın duvarlarında, çatısında veya döşemesinde bulunabilir. Yangın yalıtımı, yangının yayılmasını yavaşlatmak ve çok hızlı yayılmasını önlemek için tasarlanmıştır.
Yangın yalıtımı, herhangi bir binanın önemli bir parçasıdır. Yangının yayılmasını durdurmak ve bina sakinlerini dumanın solunmasından korumak için tasarlanmıştır.
Yangından korunma olarak da bilinen yangın yalıtımı, insanları yangınlardan korumak için kullanılabilecek bir malzemedir. Yangından korunma malzemeleri genellikle silika ve asbest gibi yangın geciktirici kimyasalların ve taş yünü veya cam elyafı gibi diğer malzemelerin bir kombinasyonundan yapılır.
Yangın Yalıtım Malzemesinin Seçimi
Yapı içerisinde kullanılacak olan yalıtım malzemesinin seçilmesi en önemli unsurlar arasında yer almaktadır. Malzeme seçilirken yangının çıkmasına ve yayılmasına yapacağı katkı düşünülerek seçilmelidir. Seçim yapılırken yangına tepki sınıflarını incelemek faydalı olacaktır.
Yangına tepki sınıfının yanı sıra yangın başladıktan sonra yangının yayılmasını engelleyecek malzemelere de önem verilmelidir. Herhangi bir durumdan dolayı yangın başlaması durumunda diğer yapılara yayılmasını engellemek ve yangının başladığı alan içerisinde sınırlandırmak önemlidir.
Bu seçimler yapılırken yangına dayanıklı çatı, duvar, döşeme gibi ürünlerin seçilmiş olması ve yapının yangın yalıtımı yalıtımı yapılmış olması yangının büyümesini engelleyecektir. Bu sayede yangının olduğu alan can ve mal kaybı yaşanmadan tahliye edilebilir. Yangın yalıtım malzemeleri ise şu şekildedir:
1. A1 Sınıfı Yangın Yalıtım Malzemesi
A1 sınıfı yalıtım malzemeleri arasında;
- Beton
- Tuğla
- Kum
- Çakıl
- Seramik
- Cam Yünü
- Taş Yünü
- Perlit
2. A2 Sınıfı Yangın Yalıtım Malzemeleri
A2 sınıfı yalıtım malzemeleri arasında;
- Organik bağlayıcılı cam yünü
- Organik bağlayıcılı taş yünü
3. B1 Sınıfı Yangın Yalıtım Malzemeleri
B1 sınıfındaki malzemeler;
- Borlu Yalıtım
- Çimentolu odun talaşı
- Yanma geciktiricili katkılı polistiren ve poliüretan köpük
- Alçı Karton Plaka
4. B2 Sınıfı Yangın Yalıtım Malzemeleri
B2 Sınıfında yer alan malzemeler;
- Silikon derz dolgu
- Ahşap
- Polistiren ve poliüretan köpük
5. B3 Sınıfı Yalıtım Malzemeleri
B3 sınıfı içerisindeki yangın yalıtım malzemeleri;
- Kağıt
- Ahşap Talaşı vb.
Borlu Yalıtım Malzemesinin Yangına Karşı Koruması
Son dönemlerde popülerlik kazanan ve oldukça işlevsel olan bor katkılı yalıtım malzemesi genellikle çatı yalıtımı, ses yalıtımı ve ısı yalıtımı için tercih edilen bir malzeme olsa da yangın yalıtımı konusunda B1 sınıfında yer almaktadır.
B1 sınıfı yangın geciktirici özelliğe sahip ürünlerin yer aldığı sınıftır. Starbor yalıtım malzemesinin içerisinde Borax minerali yer almaktadır. Bu madde yangına karşı çok dirençlidir ve yangını geri püskürtür. Bu özelliği sayesinde yangının yayılmasını engeller.
Starbor yalıtım malzemesinin en önemli özelliklerinden biri ise yangın esnasından oluşan boğucu gaz salınımına ve damla oluşumun en aza indirmesidir.
Aşağıdaki videoda yer alan yalıtım malzememiz, doğrudan pürmüz ile ateşe tutuluyor ancak çıplak elle dahi çok rahat bir şekilde tutulabilecek kadar ısının dış yüzeye geçmemesini ve yangının yürümemesini sağlıyor.
Antalya Yangın Yalıtımı Nasıl Yapılır?
Antalya bölgesi için en uygun yalıtım malzemeleri arasında borlu yalıtım yer almaktadır. Antalya sıcak bir iklime sahip olduğu için hem ısı yalıtımı hem de yangın yalıtımı yapılmalıdır. Starbor yalıtım malzemesi ise ısı, ses, yangın ve çatı yalıtımı sağlamaktadır. Dolayısıyla bölgesel olarak en çok tercih edilen yalıtım malzemesi olmuştur.
Malzemenin cinsine göre uygulama şekli değişmektedir. Ancak en pratik uygulama şekli borlu yalıtım malzemesidir. Bor yalıtımı püskürtülerek uygulanır. Bu yüzden de en hızlı uygulanan yalıtım malzemesidir. Ayrıca yekpare yalıtım sağlar ve kaçaklara ihtimal vermez.
Yangın yalıtımı, ısı, alev ve duman geçişini engelleyerek yangın ve ısının yayılmasını önleyen bir işlemdir.
Yangın yalıtımında ilk adım, duvarlarda veya tavanlarda elektrik kabloları, tesisat boruları veya kanalların bulunduğu açıklıkları kapatmaktır. İkinci adım, tüm yanıcı malzemeleri tuğla, beton veya alçıpan gibi yangına dayanıklı bir malzeme tabakasıyla kaplamaktır. Üçüncü adım, kalan boşlukları sprey köpük yalıtımı ile doldurmaktır.
Yangın yalıtımı yangının yayılmasını önleyen bir malzemedir. Fiberglas, köpük ve mineral yün dahil olmak üzere çeşitli malzemelerden yapılabilir.
Yangın yalıtımının temel amacı yangının yayılmasını yavaşlatmaktır. Bu, iki şekilde yapılır: ısının malzemeye yayılmasını önleyerek ve içinden geçen havanın hızını yavaşlatarak.
Bina ve diğer yapıların yangından korunması için yangın yalıtımı yapılır. Yalıtım, ısının içeriden dışarıya geçişini yavaşlatarak bina kabuğundan ısı transferini azaltır.
Starbor Borlu Yalıtım Malzemesinin Avantajları
Starbor tarafından sağlanan yalıtım malzemesi çok özel bir içeriğe sahiptir. Tamamen organik olan bu malzeme yalıtım konusunda en iyi seçenek olacaktır. Borlu yalıtımın temel özellikleri ise şunlardır;
- Isı yalıtımı
- Ses yalıtımı
- Yangın Yalıtımı
- Böcek/haşere barındırmama
- Ekonomik
Antalya Yangın Yalıtımı Maliyeti
Borlu yalıtım diğer yalıtım malzemelerine oranla fiyat/performans bakımından daha üstün bir malzemedir. Aynı zamanda uygulama süreci daha kısa olduğu için işçilik maliyetleri de düşüktür. Tüm bunların yanı sıra aynı anda ısı, ses ve yangın yalıtımı sağladığı için diğer yalıtım ürünlerine fazladan maliyet çıkartmanıza gerek kalmayacaktır.
Starbor fiyatları uygulama yapılacak alana, zemine, uygulama büyüklüğüne göre farklılık göstermektedir. Doğru ve net bir fiyat almak için ücretsiz danışma hattımıza başvurabilirsiniz. İletişim kanallarımız: 0536 495 9455 – 0506 493 5005 ve [email protected] adreslerini kullanabilirsiniz.
Yangın yalıtımı, ısı ve alev geçişini engelleyerek yangından korunma sağlayan bir yapı yalıtımı türüdür. Ahşap, çelik, beton, tuğla ve alçıpan dahil olmak üzere yangın hasarına karşı duyarlılığını önemli ölçüde azaltmak için hemen hemen her malzemeye uygulanabilir. Püskürtme sıvısı olarak veya önceden şekillendirilmiş bir tabaka veya battaniye olarak uygulanabilir.
Yangın yalıtımı nerelerde yapılır?
Yangın yalıtım işlemi, yangın esnasında alevlerin yayılmasını engellemek ve hızını yavaşlatmak için yapılır. Genellikle çatı, cepheler ve kazan dairesi gibi patlama riskinin oldukça fazla olduğu bölgelerde yangın yalıtımı yapılır.
Yangına dayanıklı malzemeler nelerdir?
Yangınlara karşı dayanıklı olan malzemeler; Beton, Tuğla, Kum, Çakıl, Seramik, Cam Yünü, Taş Yünü, Perlit örnek verilebilir.